A keményfa fajtákról

A tartós, évtizedekig jól szolgáló ágykeretek ideális alapanyagai a félkemény vagy keményfa fa fajták. Erősek, kevésbé sérülékenyek, sokszor szét és összeszerelhetőek.

Az általunk használt fa fajták: juharfa, bükkfa, tölgyfa, kőrisfa, cseresznyefa, magyar és fekete dió. Ezek statikailag egyforma erősségűnek tekinthetőek. Esztétikailag, erezetükben, színezhetőségükben és presztízsükben különböztethetőek meg. Világosabbak a juhar, cseresznye és a bükk, sötétebbek a dió és a tölgy. Semleges erezetűek a bükk és a juhar, látványosabbak a tölgy, kőris, dió, cseresznye. Adunk tanácsot a megfelelő alapanyag kiválasztásában.

 

Formailag szinte bármit el tudunk készíteni. Várjuk az elképzeléseket. De adunk tanácsot is ideális formára.
Érdemes végiggondolni, hogy mennyi hely van az adott szobában egy ideális ágykeret számára. Milyen magas legyen a fejvég? A lábvég jellemzően alacsony, hogy kényelmesen rá lehessen ülni az ágy lábára is. Milyen magasan legyen a matrac teteje a földtől? Magasabb matracról (55-65cm) kényelmes felkelni, és sok hely marad a matrac alatt, ami praktikusan kihasználható.

 

Milyen legyen az alsó beépítése?

A beépített, fémsínekkel mozgatható fiókok a legpraktikusabbak véleményünk szerint. A gázrugók segítségével emelhető zárt ágyneműtartós ágyak által nyújtott tároló kapacitás jelentős, az ágyrács matraccal együtt emelgetése nehézkes. Az ágyak alá fiókokat később is lehet építeni. Minden fa ágy keret átalakítható, átépíthető.

Ezek a fa fajták natur felületkezeléssel nagyon jól mutatnak. Fának a legjobb felületkezelés az olaj és a viasz, mert lélegezni hagyják a fát. A felület tisztán tartása, ápolása speciális, de már elérhető alapanyagokat is igényel. A lakkozott felület kicsit egyszerűbben tisztán tartható. Ugyanakkor a felületen esett sérülések jobban látszódnak. Olajozott, viaszolt felület sérülései házilag könnyen javíthatók.
Pácolással, színezéssel is tudjuk készíteni ágykereteinket. Színminta alapján egyedi színeket is tudunk készíteni. Természetes fafelületen azért nem könnyű utánozni a mattos laminált felületeket, de messze a hazai átlag feletti gyakorlatunk van ebben. A pácolt felületek is kaphatnak a
A fa erezetét teljesen lefedő festett felületeket is tudunk, szoktunk készíteni. Fehéret, egyedi festett színeket.

Erős, vastag keresztmetszetű anyagokkal dolgozunk. Nagy átmérőjű gömbölyítésekkel, élek, sarkok nem okoznak sérülést. Az ágykeret belső alkatrészei pld fiókbelső fenyőfából készülnek, ezek színét az ágy külső színéhez igazítjuk.

Az összetettebb szerkezetű ágykereteink is könnyen, logikusan szétszedhetők, sokszor.
Terhelhetőségük átlag feletti. Extra terhelések esetén tudunk, megerősített kereteket készíteni. Ágydeszkáink erősek, sűrűek.

Minden egyedi, különleges, személyre szabott igény megvalósítására nyitottak vagyunk.