A keményfa fajtákról

A tartós, évtizedekig jól szolgáló ágykeretek ideális alapanyagai a félkemény vagy keményfa fajták. Erősek, kevésbé sérülékenyek, sokszor szét- és összeszerelhetőek.

Alapanyagok

Az általunk használt fafajták: juharfa, bükkfa, tölgyfa, kőrisfa, cseresznyefa, magyar és fekete dió. Statikailag egyforma erősségűnek tekinthetőek, esztétikailag, erezetükben, színezhetőségükben és presztízsükben viszont különböznek.

Világosabbak a juhar, cseresznye és a bükk, sötétebbek a dió és a tölgy. Semleges erezetűek a bükk és a juhar, látványosabbak a tölgy, kőris, dió, cseresznye.

A megfelelő alapanyag kiválasztásában adunk tanácsot!

Formavilág

Formailag szinte bármit el tudunk készíteni. Várjuk az elképzeléseket, de a forma tervezése egy közös folyamat is lehet.

Amit mindenképp érdemes végiggondolni:

– Mennyi a maximális rendelkezésre álló hely a szobában?

– Milyen magas legyen a fejvég?

– Milyen magas legyen a lábvég?

– Milyen magasan legyen a matrac teteje a földtől? Magasabb matracról (55-65 cm) kényelmes felkelni, és sok hely marad a matrac alatt, ami praktikusan kihasználható.

Alsó beépítés

A beépített, fémsínekkel mozgatható fiókok a legpraktikusabbak. A gázrugók segítségével emelhető zárt ágyneműtartós ágyak által nyújtott tároló-kapacitás jelentős, az ágyrács matraccal együtt emelgetése viszont nehézkes. Az ágyak alá fiókokat később is lehet építeni.

Minden fa ágykeret átalakítható, átépíthető.

Felületkezelés

A keményfákon a natur felületkezelés nagyon jól mutat. A legjobb felületkezelés az olaj és a viasz, mert lélegezni hagyják a fát. A felület tisztán tartása, ápolása speciális, de már elérhető alapanyagokat is igényel.

A lakkozott felület kicsit egyszerűbben tisztán tartható. Ugyanakkor a felületen esett sérülések jobban látszódnak. Olajozott, viaszolt felület sérülései házilag könnyen javíthatók.

Pácolással, színezéssel is tudjuk készíteni ágykereteinket. Színminta alapján egyedi színeket keverünk ki. Mattos laminált felületeket természetes fafelületen nem könnyű utánozni, de messze a hazai átlag feletti gyakorlatunk van ebben. A pácolt felületek is kaphatnak a

A fa erezetét teljesen lefedő festett fehér vagy egyedi színű felületeket is tudunk, szoktunk készíteni.

Szerkezet

Erős, vastag keresztmetszetű anyagokkal dolgozunk. Nagy átmérőjű gömbölyítésekkel, élek, sarkok nem okoznak sérülést. Az ágykeret belső alkatrészei pld fiókbelső fenyőfából készülnek, ezek színét az ágy külső színéhez igazítjuk.

Az összetettebb szerkezetű ágykereteink is könnyen, és sokszor szétszedhetők.
Terhelhetőségük átlag feletti. Extra terhelések esetén tudunk megerősített kereteket készíteni. Ágydeszkáink erősek, sűrűek.

Minden egyedi, különleges, személyre szabott igény megvalósítására nyitottak vagyunk!

Keményfa fajták