Fontos részletek 

Fontos részletek

Ezen az oldalon a felületkezeléssel, dekorációkkal, valamint a fa ágykeretek szerkezeteivel és egyéb, a vásárlóink szempontjából fontos részletekkel kapcsolatos képgalériákat és azokhoz kapcsolódó kommentárokat találsz! Nézz körül, ezek neked is fontos részletek!

 

  1. A felületekről.

A festett/lazúros/antikolt/olajozott-viaszolt felületek elkészítése kapcsán nagyon sok tapasztalatunk van. Számos technikát, anyagot mi fejlesztettünk, kísérleteztünk, javítottunk ki.

 

Ha egy fa felülete nem marad natúr, a fa természetes színe, akkor a következő lehetőségek jöhetnek szóba hétköznapi kereteken belül.

 

a, pácolás: a pácolás azt jelenti, hogy a fa felülete egy tetszőleges színre beszíneződik. Ezek jellemzőek fa utánzatú színek: dió, tölgy, cseresznye stb. A pácok átszínezik a fát, de a fa erezetét nem takarják el. A pácolást általában egy lakkozás zárja le.

 

b, lazúrozás: a mi speciális felfogásunkban a lazúrozás egy a festék és a pác közötti állagú anyag felhordását jelenti. Ebből az következik, hogy a lazúros hatású felületkezelő anyagink által a pácolásnál vastagabb, a festésnél vékonyabb hatású felületet hoz létre. Lazúros felületkezelés után még látható marad a fa erezete és a fa színe is egészen enyhén. A lazúros felületeket rendre lakkal zárjuk le. A lakkozás lehet matt, selyemfényű és fényes is.

 

c, festés: a festék teljesen lefedi a fa színét és erezetét is, az erezetet nagyon enyhén láttatni hagyja. A festett felületeket rendre lakkal zárjuk le. A lakkozás lehet matt, selyemfényű és fényes is. A fedett festett felület eltakarja a fa anyagát, ebből a szempontból mindegy, hogy milyen anyagból van az ágykeret. Az ágy tartóssága szempontjából azonban nem mindegy, hogy milyen fából készül az ágykeret. Ebből a szempontból a keményfa ágyak tartósabbak.

Festett felületek antikolását évek óta végezzük. Ezek a jellemzően koptatások, festék öregítések, patinázás. Nagyon szép, különleges, egyedi felületeteket tudunk alkotni ezekkel a technikákkal.

 

 

 

 

 

d, olajozás-viaszolás: ezek a felületkezelési eljárások a hagyományos pácolt-lakkozott felületekhez képest teljesen más hangulatú bútort eredményeznek. Teljesen más hangulatú egy olajozott fa felülete. Sokkal természetesebb. Az olaj a natúr felületeket „feltüzesíti” és feléleszti. Felülete matt marad. Natúr fát olajozunk a leggyakrabban, de ez az eljárás alkalmazható pácolt felületek esetén is.

Mi mindenféleképpen ajánljuk az olajozott felületkezelést, jót tesz a fa anyagának is, lélegezni hagyja a fát, a bútor összhatása sokkal természetesebb marad.

 

Itt a fenti sorok illusztrációi. Ezek kapcsán fontos megjegyezni, hogy fedett fehér festés esetén a tölgyfa felülete, annak hatása megegyezik a fenyőfáéval. A valamennyire szokatlan, de látványos antikolt felületek tölgyfán nem azért illesztettük be ide, mert tölgyfán csak „ilyet tudunk”. Tudunk természetesen klasszikus fedett fehéret is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e, egyedi dekorációk, festések. Erre vonatkozóan mi is szívesen javaslunk dekorációt, amelyet természetesen saját bútorfestő kolléga segítségével maradéktalan ízléssel fel is festünk. Vagy várjuk a saját elképzeléseket, amelyeket könyvekből, filmekből, internetről be lehet gyűjteni.

 

 

 

 

 

  1. Fiókok, ágyneműtartók, vendégágyak

Az egyszerű görgős alágurítós kiviteltől kezdve az összetett beépített pormentes kivitelekig készítjük az ágyak alatti helykihasználás módjait.

 

a, Görgős alágurítós kivitelek: a legegyszerűbb ágy alatti megoldások. Hátránya, hogy a görgők koptathatják a padlót, ezek a fiókok azért nem járnak olyan egyenesen, mint a beépített fiókok. Elkészítésük azonban olcsóbb. Az ágyoldalak belsejére ütközőket szerelünk, hogy az ágyneműtartók ne guruljanak be az ágyak alá.

 

 

 

 

 

 

b, Beépített ágyneműtartók gyerekágyak alá.

Megrendelőink az elmúlt években szinte kikövetelték tőlünk a bútorboltokban látható megoldásokhoz képest igényesebb részleteket. Az egyik első volt az ágy alatti fiókok megfelelő színvonalú kialakítása. Így született meg a gyerekágyak alá készülő kétfiókos ágyneműtartó rendszer. Ennek lényege, hogy a fiókok nem a földön gurulnak, hanem egy fa kereten csúsznak. A fa keret egy alsó és felső elemből áll, két oldalelem zárja le a két oldalát és hátulról is zárt. Mindezek következtében a gyakorlatban szinte tökéletesen pormentes. A fiókok nem fém sínen csúsznak, hanem fán. A fém sín elég tetemes (3-4cm!) helyet elvesz mélységben a fiókokból, ami egy gyerekszobában már érzékeny veszteséget okoz, hisz' mennyi mindent kell elpakolni! A fémsínek luxusát ráadásul tökéletesen pótolja egy nagy adag szappan a fiókok alsó élére és a fa keret felső lapjára, amit elég félévente megismételni. 

Az előbb leírt kialakítás miatt a gyerekágyak fiókrendszerek tulajdonképpen önálló bútorelemek, mintha egy speciális komód lenne az ágy alatt. Emiatt a fiókrendszerek szabadon megfordíthatóak, amennyiben például az ágykeret új helyre kerül. A képeket érdemes megnézni.


Amennyiben több, mint két fiókot építünk a gyerek ágykeretek alá (ezek jellemzően egyedi igény alapján készülő beépítések), akkor is a fenti „szappanos” elvet használjuk, nagyon fontos légköbméterek nyerve így, az anyukák örömére!
 c, Fiókrendszerek felnőtt ágykeretek esetén

 

Az elv megegyezik a gyerekágyak pormentes fiókrendszereiével. A felnőttek esetén már előtérbe kerül a kényelmes használat, valamint a fiókok nem egyszer extrém nagyok, ezért szinte mindig fém síneket használunk a beépített fiókokra. Nagyon fontos, hogy minden esetben egyedi fa keretrendszereket építünk a fiókokhoz. Ezekre a masszív kivitelű (a képek magukért beszélnek) fa keretekre rögzítjük a fém síneket. Ez borzasztóan fontos a fiókok tökéletes használata szempontjából; ezek a sok munkaórával elkészülő keretek adják a beépített fiókrendszerű ágyak hátterét.

  

 

 

 

 

 

 

 

A felnőtt ágyak alá gyakorlatilag bárhonnan bármilyen fiókkialakítást meg tudunk valósítani. A leggyakoribban a lábvégtől kihúzható fiókok. Ezek száma általában kettő: Egymás mellett vagy egymás alatt.

 

 

 

 

 A felnőtt ágykeretek fiókjait megvezető fém sínek itthon kapható maximális hossza nyolcvan centiméter. Ezért ezeket a fiókokat körülbelül hatvan centiméterre lehet kihúzni. A kényelmes bepakoláshoz elég, ha negyven centire ki tudjuk húzni a fiókot!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d, vendégágyak és ágyneműtartós vendégágyak

vendégágyakat és ágyneműtartós vendégágyakat leginkább gyerekágyak szoktunk készíteni. Hiszen milyen szuper az, ha a haverpajtikkal vagy a legjobb barátnőkkel ottalvós partit rendeznek a gyerkőcök, nem igaz??

 

Noszóval. A vendégágy csak egy speciális keret, ami egy szintén spéci méretű (jellemzően 190 cm hosszú és 80 cm mély) vendégmatracot tart. Nagyban hasonlít egy egészes ágyneműtartóra, de annál masszívabbak az alsó merevítése, mert az ágynemű helyett egy matracot és a matrac használóját kell megtartania. A vendégmatracok hossza nem nagyon tudja meghaladni a feletti lévő ágykeret matracának hosszát (ez ugye logikus), maximális mélységét is a felette lévő ágykeret lehetőségei adják.

 

Amikor a megrendelők a vendégágy alá elpakolni is szeretnének, akkor születnek meg az ágyneműtartós vendégágyak. Ebben az esetben néhány centivel meg szoktuk emelni az ágy alatti helyet (25-ről általában 28-30 centire), hogy maradjon hely a matracnak (8-10 centiméternél nehezen marad több) és maradjon légköbméter az elpakolásra is! A részleteket, bármi, ami még fontos, azt megbeszéljük a személyes egyeztetések során.

 

 

 

A sok beszéd helyett álljanak itt képek az ágyneműtartós vendégágy bemutatására!

 

 

 

 

 

 

 

e, Fiókok fiókhúzói

 

Mert nem mindegy. Nagyon is fontosak!

 

A legnépszerűbb az esztergályozott kis gömb, igazán cuki, saját tervezés és kivitelezés.

 

 

 

 

 

 

 

 Második legnépszerűbb az úgynevezett „fagylaltos”. Ebben az esetben a fiók frontján nem látszik semmi, e mögé lehet nyúlni és kihúzni az ágyneműtartót.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Rajtuk kívül lehet még antikolt fém, ezt jellemzően szintén antikolt ágykeretekhez használjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyszerű egyenes, inkább fiús ágyakhoz.

 

 

 

 

 

 

 

Vagy bármi más, amit szeretnél...:)


©2012 Ágymester Manufaktúra - Minden jog fenntartva!
Amigo-WebDesign. weboldalkészítés